FCV: Mihai, spune-ne, cum a fost când ai aflat că Mihai Popa este convocat la Echipa națională de fotbal a României ?

Mihai Ștețca:
Am simțit bucurie, m-am bucurat foarte mult pentru el, pentru că trecea printr-o perioadă bună și chiar merita această convocare.
În același timp ,bineînțeles, și eu ca antrenor nu pot decât să mă simt mândru că am un elev care este convocat la naționala României.
Pentru orice fotbalist a fi prezent și a juca pentru țara ta cred că reprezintă cea mai mare mândrie pe care o poți simți ca jucător de fotbal.
Ce pot să spun?! Doar că în acele momente te simți împlinit ca antrenor și cred că așa s-a simțit și „Popică”.

FCV: Care sunt lucrurile la care excelează Mihai Popa?

Mihai Ștețca:
În primul rând, Mihai Popa este un portar care te surprinde în fiecare zi.Nu știu dacă pot spune ceva anume la care excelează sau nu pot numi o calitate anume; pur și simplu este un om deosebit, un băiat care își dorește foarte mult să reușească în fotbal și pentru asta depune eforturi foarte mari.
Cred ca munca este ce îl caracterizează cel mai mult, dedicația față de această meserie, pentru că tot ce face în viața de zi cu zi se învârte în jurul fotbalului.
Este un băiat extrem de dedicat și care ,pur și simplu, ” te trage lângă el”, te impulsionează în fiecare zi și la fiecare antrenament.
Cred, totuși, că Mihai Popa excelează în special la partea mentală, fiind un portar care știe să gestioneze foarte bine momentele grele, momentele în care se află sub presiune și asta îi creează un avantaj mare.
Portarul în fotbalul actual trebuie sa fie extrem de bine pregătit mental!

FCV: Care sunt lucrurile la care tu lucrezi cel mai mult cu un portar?Sau e în funcție de abilitățile pe care acesta le deține? Te pliezi pe el? Pe ce poate el să facă?

Mihai Ștețca:
Aici e o discuție mult mai complexă și cred ca ar dura foarte mult sa povestim acest lucru dar , în primul rând, este foarte importantă filosofia și metodologia antrenorului principal; ceea ce își dorește el de la portar și ceea ce își dorește de la echipă și de la stilul de joc al echipei.
Pentru că portarul este parte din echipă, nu este un post separat, și trebuie să te raportezi tot timpul la jocul echipei.
După aceea, bineînțeles că trebuie să „te pliezi ” și după portarii pe care îi ai, trebuie să îi cunoști foarte bine,să le cunoști trăirile și atunci bineînțeles că și în procesul de pregătire te folosești de aceste lucruri.
Ca antrenor, îmi place să am o relație apropiată față de portari, să le cunosc trăirile de zi cu zi, să le cunosc problemele, să știu ce pot să fac cu ei, și cât pot sa fac cu ei și bineînțeles, în același timp, mă aștept ca și ei să se ” deschidă ” în fața mea și sa fie extrem de comunicativi și cooperanți.

FCV: Cu ce portar ai vrea să lucrezi?

Mihai Ștețca:
Mi-aș dori să îl antrenez pe Bogdan Lobonț !🙂
Știu că nu se poate pentru că nu mai este în situația de a juca, dar chiar și așa, ca un exercițiu de imaginație, cred că mi-aș dori lucrul ăsta cu adevărat.

FCV: Ai un portar în lot care a trecut pe la Real Madrid, Jesús Fernández. Spune-ne dacă ți-a dat câteva date despre ce se întâmplă în Spania și dacă ai discutat cu el despre metodele de pregătite din România? Cum i se par?

Mihai Ștețca:
În primul rând, Jesús este un băiat cu un caracter deosebit care a creat un impact rapid asupra echipei noastre și a crescut mult nivelul de pregătire a portarilor.
Bineînțeles că am discutat mult despre nivelul lui de pregătire în momentul în care a venit, despre metodele mele de pregătire sau despre nivelul portarilor de la FC Voluntari. Automat i-am explicat metodologia și felul meu de a gândi și de a munci iar până în acest moment cred că avem o relație extrem de bună și mă bucur să îl văd zi de zi evoluând și simțindu-se tot mai bine la Voluntari.
Ca antrenor de portari, întotdeauna am fost preocupat de a mă autodezvolta și bineînțeles că dialogul cu portarii sau cu cei veniți din alte școli de portari,din alte țări, mă ajută să îmi i-au informații.
Îmi place să comunic, să mi se spună anumite lucruri; la fel și cu Jesús, alături de care sunt zilnic,îl întreb anumite lucruri și mă interesează a afla metodele prin care se lucrează la anumite cluburi.

FCV: Cum ți se par goalkeperii din România?

Mihai Ștețca:
Fiecare campionat al unei țări are particularitățile lui.Acelasi lucru îl pot spune și despre portarii din România; că avem o școală bună de portari, zic eu, iar în ultimul timp văd tot mai mulți antrenori, preocupați, dornici de dezvoltare, de a aplica metodele de pregătire moderne.
Cred ca în acest moment avem portari valoroși care pot face față la un nivel înalt; avem și exemple cu Tătărușanu, care are evoluții bune în Italia, la fel Radu; Cojocaru care joacă în prima ligă din Belgia, deci avem portari cu calitate are ne reprezintă și în campionate puternice.
La fel în campionatul intern,apar portari tineri.
Media de vârstă a scăzut mult la portari, goalkeperi tineri care sunt dornici de afirmare, care muncesc mult și personal chiar am încredere că portarii români , și pe viitor, vor acoperi bine acest segment și nu cred ca vom avea probleme pe acest post.

FCV: Cum ți se pare la FC Voluntari? Ai deja o perioadă bună, cum ți se pare echipa, cum ți se pare mediul, cum ți se pare familia FC Voluntari?

Mihai Ștețca:
Ai spus bine „familia FC Voluntari „! Suntem un grup extrem de unit,atât la nivelul vestiarului cât și pe partea de conducere sau administrativă, cu un nucleu deja format din oameni care au vechime în acest club iar asta cred că constituie un avantaj al nostru.Ne cunoaștem foarte bine și ne dorim foarte mult să avem succes și să dezvoltăm acest club.Personal mă simt foarte bine, chiar dacă sunt departe de casă, ma simt apreciat, ma simt bine în fiecare zi când vin la stadion și cred că asta reprezintă un semnal important pentru mine că mă aflu în locul potrivit.

FCV: Care a fost cel mai greu moment pentru tine din cariera ta, inclusiv de jucător?

Mihai Ștețca:
Cu siguranță cel mai greu moment al meu a fost cel al retragerii. Chiar acum ,” când dau filmul înapoi ” , mă gândesc și le dau dreptate celor care spun că ” fotbalistul moare de două ori”- prima dată când se lasă și a doua oară natural.
A fost un șoc pentru mine, un moment greu.Fotbalistul român nu este educat sau nu este pregătit pentru acest pas, pentru acest moment.
Momente fericite cred ca îți dă multe fotbalul, zi de și, momente de care să te bucuri, pe care sa le savurezi; fotbalul când ți-a intrat în sânge e ca un drog.

FCV: Unde o vezi pe FC Voluntari la finalul sezonului și care sunt atuurile acestei echipe?

Mihai Ștețca:
În momentul acesta, când mă gândesc la viitor sau la sfârșitul campionatului mi-aș dori să fim clasați cât mai sus, mi-ar plăcea să fim liniștiți.
Îmi este greu să dau o predicție la o poziționare în clasament, unde vom fi, dar chiar mi-aș dori să fim în partea superioară a ierarhiei, să rămânem o echipă de tumut a campionatului ,o echipă incomodă și o echipă care trebuie respectată.
Pe de altă parte, principalul nostru atu este clar forța grupului.Avem un grup de băieți care știu să se motiveze, știu să lupte, știu să sufere pe teren, un grup de jucători cu personalitate.
Chiar dacă am pierdut în vară mai mulți jucători importanți ai echipei, pot spune ca și cei sosiți, încet-încet, se integrează și se aliniază acestui grup frumos care s-a creat la FC Voluntari.